
Kavos pupelių laikymo patarimai: kaip išlaikyti kavos pupelių skonį ilgiau
Kavos pupelių laikymas itin svarbus veiksnys, siekiant išlaikyti kavos pupelių (ar maltos kavos) skonį bei aromatą. Šiame straipsnyje pateiksime keletą patarimų, kaip tinkamai laikyti kavos pupeles, kad jus pasiektų šviežiausias ir aromatingiausias kavos puodelis kiekvieną rytą.
- Sumažinti oro judėjimą (laikyti kavos pupeles sandariai).
- Vengti temperatūrų svyravimų.
- Vengti tiesioginių saulės spindulių ir kitų šilumos šaltinių.
Kavos pupelės turi būti saugomos nuo drėgmės, šviesos ir papildomų kvapų, todėl norėdami išlaikyti kavos pupelių šviežumą, laikykite kavos pupeles sandariai uždarytame inde arba kavai laikyti pritaikytose talpyklose. Rekomenduojame nelaikyti kavos pupelių kartu su prieskoniais ar kitais maisto produktais, kurie skleidžia stiprų kvapą, nes kavos pupelės labai lengvai sugeria aromatus, kurie paveiks kavos pupelių ypatybes.
Kavos pupelės yra jautrios šviesai. Taip yra todėl, nes šviesa ir šiluma suardo kavos pupelėse esančius aliejus, kurie suteikia kavos pupelėms skonį ir aromatą. Taigi, geriausiai kavos pupeles laikyti tamsioje vietoje ir rekomenduojame nelaikyti kavos pupelių šviesoje arba šalia tiesioginių saulės spindulių ar šaltinių, kurie gali išskirti šilumą.
Kavos pupelės geriausiai išlaiko savo skonį ir aromatą, jeigu jų laikymo temperatūra yra 10–25°C. Rekomenduojame vengti drastiškų temperatūros pokyčių, kadangi tai gali paveikti kavos pupelių skonio savybes. Taip pat yra žinoma, kad kavos pupelės geriausiai išlaiko savo kokybę, jeigu oro drėgmė svyruoja nuo 55 iki 70 procentų. Per didelė oro drėgmė gali nulemti kondensaciją, o per maža gali pakenkti kavos pupelių aromatui ir skoniui.
Jeigu pastebėjote nors vieną iš žemiau aprašytų požymių, tai reiškia, kad laikas įsigyti šviežių kavos pupelių:
- Kavos skonis nebe toks geras, kaip anksčiau. Kavos pupelės yra praradusios savo ryškų skonį.
- Kavos pupelės atsiduoda „seniena“ ir yra praradusios šviežios kavos aromatą.
- Espreso kava be storos kremiškos putos, o ją pakeičia vandeningas ir blyškus skystis.
Svarbu paminėti, kad kavos pupelės praranda savo skonį, kai susidaro dujos. Todėl rekomenduojame malti kavos pupeles tik tuomet, kai jas naudosite. Taip išlaikysite kavos puodelio šviežumą, skonį iki pat gaminimo momento. Tačiau, jeigu neturite galimybės kavos pupelių susimalti namuose, atlikdami užsakymą www.marsoskonis.lt elektroninėje parduotuvėje galite pasirinkti kavos pupelių tipą: malta kava, ir tai atliksime už jus!
Kavos pupelių šviežumas, skonis ir aromatas yra stipriausiai iš karto po kavos pupelių skrudinimo. Rekomenduojame įsigyti kavos pupeles iš Marso skonio elektroninės parduotuvės, spausdami nuorodą čia.
Marso skonyje - mylime kavą. Aukščiausios kokybės rūšinės kavos pupelės skrudinamos Lietuvoje. Garantuojame šviežiai skrudintą kavą kiekviename puodelyje.